Млади български музиканти представиха концерт, вдъхновен от идеите на Олимпийските и Пара-Олимпийските игри в Лондон

В концерта участваха и петимата ученици от НМУ "Любомир Пипков", които ще пеят на Олимпиадата в Лондон.

На 19 април млади музиканти от 4 български училища представиха в София концерта “International Voices”, вдъхновен от колорита на световната музика и идеите на Олимпийските и Пара-Олимпийските игри в Лондон това лято. Концертът бе подготвен от ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков”, 134 СОУ „Димчо Дебелянов”, Национално училище по полиграфия и фотография и Национално училище по изкуства „Панайот Пипков”.

Младите таланти имаха възможност да работят съвместно със свои връстници от други държави чрез международния образователен проект на Британски съвет "Свързване на класни стаи" (Connecting Classrooms), който се осъществява в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката и с подкрепата на Майкрософт България. Целта на проекта е развиване на лидерски качества, стимулиране активността на младите хора, развиване на умения за работа в екип и толерантност към различията. 

Четирите български училища, които участваха в музикалната част на проекта, имаха възможност да работят с техни партньори от Обединеното кралство. Подготовката за концерта „International Voices” включваше редица дейности, свързани с културата в двете страни, като тематични уроци, конкурс за есе, изложби и филми. Целта беше да се провокират детската индивидуалност и творческо мислене, като в същото време учениците се запознаят с различни култури.

Младите музиканти имаха възможност да се докоснат до таланта на известния британски диригент Ричард Фростик, който е музикален директор на концертите “International Voices”. При предишното си посещение у нас Ричард избра чрез специален кастинг петима млади български музиканти за подготвяния от него хор „Гласове на младежката музика” (Youth Music Voices), който ще пее на различни събития по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон през 2012 г. Хорът се състои от над 100 от най-талантливите британски младежки гласове, но по идея на Ричард Фростик, към него ще се присъединят още 10 младежи от други държави. Половината от тях са от България, а останалите от Бразилия.

Петимата български музиканти, които ще пеят в Лондон, също участваха в концерта „International Voices” в София. Преслава Златева (18 г.), Мирела Александрова (18г.), Николай Митов (19 г.), Фикрет Фикрет (16 г.) и Александър Митев (18 г.) се присъединиха към близо 200 певци за първото хорово изпълнение на шотландска народна песен. Хорът на 134 СОУ „Димчо Дебелянов” изпълни еврейска песен, а 6 състава от НМУ „Любомир Пипков” представиха детски, български народни и класически песни. Националното училище по изкуства „Панайот Пипков” – Плевен участва с 2 български народни песни. Учениците от Националното училище по полиграфия и фотография се включиха в общия хор и направиха снимки от концерта.Национално Музикално Училище Любомир Пипков


Новини
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО