ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ - Концерт на солисти от НМУ "Л. Пипков" и Оркестър на Класик ФМ Радио, 27 фавруари, 2013 година, зала България от 19.30 часа

Европейският музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р.България се открива на 27 февруари 2013 г. от 19:30 ч. в зала „България” с концерт на млади таланти от Националното музикално училище „Л.Пипков“ в София. Виолончелистката Пенка Петкова и цигуларката Йоанна Русева ще дебютират с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров. Младите солистки са избрани за участие в концерта след прецизна селекция от художествения съвет на Националното музикално училище и организаторите от „Кантус Фирмус“. Те ще изпълнят съответно Концерт за виолончело и оркестър от Едуард Лало и Концерт за цигулка и оркестър от Макс Брух. В програмата ще звучи още и увертюра „Вълшебният стрелец“ от Вебер.

 Абитурентката Пенка Петкова свири на виолончело от 6-годишна възраст в  класа на Даниела Черпокова в НМУ „Л.Пипков”. Тя е лауреат на редица международни конкурси, отличена е с грамота от Министъра на културата на Р.България и с титлата „Достоен българин” на вестник „24 часа” и БНТ. От есента на 2013 г. тя ще продължи своето обучение в Гилдхол Скул, Лондон. "Изключително съм развълнувана и нямам търпение да започна репетициите с Оркестъра на Класик ФМ радио“, споделя Пенка Петкова.  „Досега не съм свирила с голям симфоничен оркестър и така ще осъществя една моя съкровена мечта – да изпълня този удивителен концерт (Концерт от Е. Лало) точно с този оркестър." По думите на Милка Митева, директор на НМУ „Л.Пипков“, тя е дете, което оставя след себе си следа в училището, не само като солов и камерен изпълнител, а като млад човек със сериозни постижения”.

Йоанна Русева е в 8-ми клас на Националното музикално училище и по думите на своите преподаватели свири професионално, въпреки че е само на 14 години. През 2010 г. тя печели първа награда на Конкурса „Недялка Симеонова”, както и първа награда на конкурса „Добрин Петков” в Пловдив. Тя посвещава този концерт на паметта на наскоро починалата си баба, която я е насочила към цигулката.

Концертът на Оркестъра на Класик ФМ радио, под диригентството на Григор Паликаров,  със солисти Йоанна Русева /цигулка/ и Пенка Петкова /виолончело/ е част от инициативите, с които НМУ „Любомир Пипков” отбелязва своята 109 годишнина.

Европейският музикален фестивал се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ - Концерт на солисти от НМУ "Л. Пипков" и Оркестър на Класик ФМ Радио, 27 фавруари, 2013 година, зала България от 19.30 часа


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


Новини
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО