„Млади виртуози“

За поредна година младите таланти на света имаха възможност за изява в слънчевата пролетна София, благодарение на конкурса „Млади виртуози“. Залите на НДК, трепетът на участниците, журито, излъчващо страхопочитание, но и приятелска подкрепа, което участниците се постараха да не разочароват, допринесоха за неповторимата атмосфера на конкурса. Седмица, изпълнена с вълнение, професионализъм и състезателен дух!

Дванадесетото издание на ежегодния конкурс „Млади виртуози“, отново под патронажа на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, се проведе между 28 март и 3 април 2016 г., за първи път в залите 8 и 9 на Националния дворец на културата в София. Конкурсът изяви своя международен характер с участници от 11 държави, както и с таланти от множество градове в страната.

„Млади виртуози“ бе разделен на две категории: пиано и класическа китара, наблюдавани безкомпромисно от международното жури: за категория пиано - проф. Ари Варди (Израел), проф. Иля Овчинников (Русия), проф. Катя Попова-Зидрон (Полша), проф. Милена Моллова (България) и проф. Павлина Доковска (САЩ), а за категория класическа китара – проф. Георги Василев (Швейцария/България), доц. Георги Арнаудов (България), проф. Герхард Райхенбах (Германия), проф. Горан Кривокапич (Черна Гора) и проф. Йоргос Панецос (Гърция).

Младите пианисти представяха плодовете на своя труд в зала 9. Поради личната ми замесеност с пианото, ангажимента ми към училищния вестник „Резонанс“, а и от чист интерес, присъствах на по-голямата част от изпълненията на пианистите, записвах множеството си мнения и сега скромно ще ги представя.

Изненадана бях да забележа лекотата и майсторството, с които се представиха дори едни от най-малките пианисти. Носителят на първа награда от първа възрастова група (до 11 години) например, Райън Мартин Брадшоу от Братислава, Словакия, показа умения отвъд неговата крехка възраст, когато изсвири Моцарт - Рондо в ре мажор на заключителния концерт на лауреатите, който се проведе на 3 април.

Друг носител на първа награда, но от втора възрастова група (до 15 години) впечатли с прекрасните си интерпретации на голямо разнообразие от произведения от различни епохи в музиката и това му донесе престижната награда. Иракли Факадзе от Тбилиси, Грузия изпълни с невероятно чист и ясен звук Рондо №1 в до мажор на Бетовен, абсолютно характерно за Бетовеновия класицизъм, и произведението на грузинския композитор Квернадзе „Поема“, при което пролича прекрасният му усет за естетика и нежност в свиренето.

Един от наистина запомнящите се участници в трета възрастова група (до 19 години) е Емануил Иванов от Пазарджик, който показа невиждани умения и демонстрира изключително спокойствие на пианото - нещо почти непостижимо, имайки предвид неговия избор на материал. След като изсвири фантазия-соната „След прочитането на Данте“ на Лист, първата му награда и специалната награда на Cantus Firmus за най-ярко представил се български участник, няма как да бъдат оспорени. С изпълнението си на едно от най-трудните произведения в клавирната литература Емануил Иванов доказа, че той бе абсолютната изненада, както за журито, така и за публиката. Може би беше така заради невероятния избор на произведения, а може би и заради начина, по който ги овладяваше - качество, което в останалите групи от конкурса, според мен, не се срещаше толкова често.

От четвърта възрастова група (до 26 години) останах сравнително доволна, макар че очаквах  повече. Малкото разочарование дойде най-вече от липсата на разнообразие от участници. Тъй като съм почитателка на двамата победители и съм присъствала на изяви на носителя на първа награда в групата Асен Танчев, смея да твърдя, че той и конкурентката му Лили Богданова можеха да впечатлят с целия арсенал от възможности, които имат зад рояла, но сякаш се въздържаха да го направят.  Ученикът на Университета за музика, театър и медии в Хановер, Германия, спечели освен първата награда и специалната за най-ярко представил се участник между всички носители на първо място в „Млади виртуози“,  огласена от Софийска филхармония, която ще му донесе концертна изява с оркестъра. На заключителния гала концерт той изсвири Токатата на Димитър Ненов, доста популярна за тазгодишния конкурс и едно от наистина малкото изпълнения на трудното произведение, което беше издържано технически и музикантски.

По време на заключителния концерт на лауреатите успях да чуя и малка част от множеството класически китаристи, явили се тази година и спечелили престижното първо място в групите си. От втората възрастова група – “Фанданго с вариации” от Агуадо в изпълнение на Йоан Димчовски от музикалното училище в София, който се представи наистина добре и защити наградата си пред голямата публика, сред която имаше представители на министерства, спонсори на конкурса и дори екипи на БНТ, които отразиха цялото събитие.

Георги Димитров, също представител на НМУ „Л. Пипков“, показа прекрасни техника и емоция, достойни само за първата награда като изсвири „Фантазия върху теми от „Травиата“ на Тарега. Резултат от прекрасните му изпълнения беше и връчването на специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси “EMCY” за изключителни постижения.

Марко Топчий, който получи първа награда при китаристите от четвърта възрастова група, изпълни „Заклинание и танц“ от Родриго и доказа мястото си в класирането. Изпълнението му преливаше от умения, показващи дълги години труд над инструмента. Произведението му беше сравнително нестандартно, но не ме разочарова.

Тази година конкурсът „Млади виртуози“ наистина вдигна летвата на доста високо и трудно достижимо стъпало, особено като става въпрос за толкова млади участници. Всички те показаха по нещо ново и забележително, по нещо свое. И макар да е малко плашеща скоростта, с която конкурсът и музикантите в него израстват и вдигат нивото с всяка година, няма как да отрека нетърпението, с което ще чакам следващите издания. Бъдещите участници имат доста работа. Успех!

 

Владина Денева, 11 а клас

 

„Млади виртуози“„Млади виртуози“„Млади виртуози“


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО