Четири портрета от бъдещето

На 20 октомври бъдещето присъстваше в залата на НМУ в лицето на четирима изпълнители, солисти в концерта по повод 35 години от създаването на фондация “Св.Св. Кирил и Методий”, която през цялото си съществуване безвъзмездно подкрепя младите таланти в областта на класическата музика. Заедно с Младежка филхармония “София” под диригентството на Георги Патриков, на сцената излязоха бивши и настоящи стипендианти на фондацията. Двама от тях - изключителните Лия Петрова (цигулка) и Христо Танев (виолончело) прославят България и името на Национално музикално училище “Л. Пипков” по цял свят, а другите двама - младите и неимоверно талантливи Сара Чакърова (ударни инструменти) и Лора Маркова (цигулка) упорито вървят по пътя на успеха.

Редом с майсторските изпълнения на Лия Петрова и Христо Танев, които зарадваха публиката с творби от В. А. Моцарт, Макс Брух и Камий Сенс-Санс, изненадата определено дойде от двете млади изпълнителки, които въпреки крехката си възраст показаха невероятна прецизност, чувствителност и зрялост на сцената. Също толкова впечатляваща беше и Младежка филхармония “София”. Освен коректно поднесения съпровод за четиримата солисти, оркестърът безупречно изпълни няколко фрагмента от сюитата “Кармен” на Бизе-Шчедрин за струнен оркестър и ударни инструменти. Тук, разбира се, трябва да се изтъкне и заслугата на маестро Патриков, който с голяма лекота и точност водеше всеки един от оркестрантите.

В обобщение бих искал да изразя огромното си задоволство и признателност към всеки един от участниците в концерта за незабравимите емоции, с които дариха всички нас, присъстващите в залата!

Петър Дюлгеров, 9а клас

Четири портрета от бъдещето


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО