Честит юбилей, проф. Моллова!

По случай седемдесет и пет годишният си юбилей световноизвестната пианистка Милена Моллова изнесе концерт заедно със Софийската филхармония в зала „България” на 8 октомври. В програмата си тя беше включила два емблематични клавирни концерта – първият на Красимир Кюркчийски и първият на Пьотр Илич Чайковски, които изсвири с много характер, чувство и грациозност. Буди възхищение виртуозното изпълнение на тези изключително сложни творби, което Милена Моллова направи възможно въпреки тяхната не само техническа сложност, изискваща и много физическа енергия, но и голям емоционален заряд.

Не е случаен изборът на точно тези произведения за юбилейния й концерт. Концерт №1 Красимир Кюркчийски посвещава на Панчо Владигеров, който обаче умира преди партитурата да бъде завършена и затова авторът се съветва именно с Милена Моллова. Другото произведение, Първият концерт на Чайковски, тя научава още 17-годишна за предстоящия Първи международен конкурс на името на Пьотр Илич Чайковски в Москва, където печели пета награда. Следва една впечатляваща кариера, която продължава над 60 години и е низ от награди, гастроли, завладяване на нови художествени върхове. Богатият й репертоар не се ограничава само с интерпретация на класически произведения. Пианистката смело поема предизвикателствата на съвременната музика и изпълнява творби на композитори от Австрия, Италия, САЩ, Швейцария. В концертите си редовно включва и български творби от Красимир Кюркчийски, Димитър Христов, Тодор Стойков, Георги Арнаудов и други.

Изумителния й талант се проявява още от съвсем ранна възраст. Завършва в съкратени срокове училището за надарени деца и на 17 години се дипломира в Консерваторията. Безспорния й талант се развива под ръководството на Димитър Ненов, Пенка Пелишек, Емил Гиленс.

Неуморната Милена Моллова пътува непрестанно, свири много камерна музика, преподава, води майсторски класове, канена е за жури на престижни конкурси. Уменията на професор Моллова като изпълнител, преподавател и организатор на събития са взаимно допълващи се, което й помага да изпълнява всички свои проекти със съвършенство.

Натрупаният опит в дългогодишната си активна пианистична кариера Милена Моллова с удоволствие предава на стотици български музиканти в изключително интензивната си работа като клавирен педагог. Била е дългогодишен преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София. Преподава в Северногръцката консеватория в Солун.  Ръководител е на департамент „Музика“ в Нов български университет и почетен професор в него. От 1997 нашето училище има честта професор Милена Моллова да е председател на настоятелството му. 

Милена Моллова е гордост за българското музикално общество. Българските млади музиканти са щастливци, че имат възможността да черпят от опита и вдъхновението й.

 

Калина Кирилова, 12 в клас

Честит юбилей, проф. Моллова!Честит юбилей, проф. Моллова!Честит юбилей, проф. Моллова!


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО