Как завърши фестивалът Пиано екстраваганца 2015 или урок по стил

Измина седмица от тази вечер, а все още нямах написано нито едно изречение. Всеки ден, прекарван след концерта, премислях чутото. Връщах се отново и отново там, в залата, и си припомнях…

Навън вече е тъмно, часът наближава, а аз стоя и чакам, седнала на едно скрито и усамотено място сред последните редове. Само след миг щях да слушам една от най-големите български прими на операта. Задавах си множество въпроси… Как един творец извървява пътя до своите върхови постижения? Как живее оперният певец? Как живее успяващият оперен певец? Работният процес, предхождащ появата на сцената изисква много, но докъде стига това много? Какви грижи трябва да полага изпълнителят за своята физика и психика за да бъде качествен и на репетиция, и пред публика? През какво той трябва да премине и преминава, за да се утвърди на сцената. Разбира се, много голяма част от отговорите на тези въпроси важат и за инструменталистите, чиито труд и усилия в никакъв случай не омаловажавам, но когато инструментът ти е биологичен и се намира в твоето тяло, контролът над него става още по-трудна задача. Докато разплитах мислено проблемите на изпълнителското битие, минутите изтекоха така, както изтичат при пясъчния часовник - от едната в другата му сфера.

Въздухът трептеше от пълната с гости зала. Дойде началото. Видният български пианист и клавирен педагог Людмил Ангелов откри концерта като представи проекта за дългосрочно сътрудничество между него и Красимира Стоянова. С първата изява на тяхното камерно дуо се закри петото издание на фестивала Пиано Екстраваганца. След приветствените слова Людмил Ангелов даде пример за това какъв трябва да бъде човекът на изкуството, а именно - здраво съградена личност с обществена позиция, морал и ценности. Тъжен е поводът за проявеното отношение - трагедията в Париж. В знак на съпричастност и подкрепа към френските граждани, маестрото заедно с публиката запази минута мълчание в памет на загиналите. Не пиша това, защото се увличам в подробности, а за да отбележа изводите, до които ме доведе  вечерта - творецът и неговата дейност са неразривно свързани с обществените събития и той трябва да преодолява чрез изкуството си проблемите на заобикалящата го реалност. Така постъпиха и участниците в този концерт, подарявайки на слушателите си скъпоценни музикални бисери, провокиращи размисли в различни насоки.

Маестра Стоянова и Людмил Ангелов създадоха атмосфера на високо стойностна тематика. Произведенията, включени в програмата, не просто разкриваха интимния свят на душата и нейните преживявания, на човешките взаимоотношения, света на екзистенциалните питания и търсения на човека и всичко, през което той минава – живота, любовта, смъртта… Начинът, по който бяха изпълнени, показва посоката, в която ние,  останалите изпълнители, трябва да се движим – посока на непрестанно самоусъвършенстване и личностно изграждане по отношение на изпълнителското майсторство.

С песните „Per pieta bellidol mio“, „Almen se non possio“, „Ma rendi pur contentoиMalinconia, Ninfa feliceот Винченцо Белини, Красимира Стоянова ме плени изцяло, а със сигурност и всички останали, още в началото на вечерта. Блестящото третиране на мелодичната линия, на всеки тон, правеше звученето кристално и чувствено.

Проникновената лирика на Белини бе последвана от трите Вердиеви романса „Non taccostare allurna“, „Perduta ho la paceиIl tramonto“. Силният драматизъм и същевременно нежната им натура, пресъздадени така истинно, разтърсиха душата ми… Тук техниката и нейната висота служеха на интерпретацията, благодарение на която разбиращата публика биваше докосвана и съпреживяваща с личностите на сцената. Казвам разбиращата публика, защото почти винаги вниманието се концентрира върху изпълнителите, а не толкова към слушателите, което е и нормалното. Но изпълващите залата посетители, също трябва да се усъвършенстват (в слушане) за да бъде пълноценно преживяването на всеки гост, а артистът да се чувства уважаван.

Ярък отпечатък в съзнанието ми оставиха и шестте песни от Оторино Респиги: „Tanto bella“, „Lultima ebbrezza“, „Lagrime“, „Nevicata“, „Nebbie“ и „Pioggia“, които със своята същност съставят две картини, обагрени с дълбок и фин маниер в хармонично-мелодичната тъкан и разнообразие на емоционалния характер. А изпълнението им беше изключително! Накара ме да се замисля колко различни гледни точки може да има за представянето на едно и също произведение, доколко универсализмът в интерпретирането е допустим и как начинът на претворяване на художествения образ разкрива душевността на артиста.

В края на песенната програма Красимира Стоянова и Людмил Ангелов представиха на своята аудитория „Песни и танци на смъртта“ от Модест Мусоргски и Три песни от Сергей Рахманинов. Философската тематика и наситеното напрежение, вълнение и специфично звучене на руската класическа музика придаде забележителен завършек на концерта! За себе си, от позицията на певец, приемам, че съм присъствала не просто на концерт, а на майсторски клас за това какво представлява камерното вокално-инструментално музициране. Всяка една песен впечатляваше с непрекъснатия контакт и единство, което двамата майстори имаха, с прецизното фразиране, с начина, по който певицата изиграваше сюжетът на определената творба. Използваните динамика, темпо и тембровото нюансиране на вокалната и клавирната партия имаха неповторимо въздействие със своята свобода, която може да си позволи единствено опитният изпълнител, съвършен в техническо отношение, притежаващ вярна интуиция и безкомпромисен музикален усет.

Благодаря на маестро Людмил Ангелов и маестра Красимира Стоянова за концерта на 18 ноември, който подариха на нас, публиката! Благодаря също на организаторите на Пиано Екстраваганца! Безспорно това ще остане едно от най-значителните музикални събития в страната от отиващата си 2015 година! Пожелавам успех на новосъздаденото дуо!

Мориел Георгиева, 12 клас

Снимки Никола Попов

Как завърши фестивалът Пиано екстраваганца 2015 или урок по стилКак завърши фестивалът Пиано екстраваганца 2015 или урок по стил


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО