“Запомнете тези имена, за тях ще се говори”

Дали за тези имена наистина ще се говори, времето ще покаже. Но амбицията на Българският културен институт във Варшава, който под това мото представя млади творци, няма да престане.Един от тези млади таланти е пианистът Георги Василев. Той е родом от малкия град Септември. Ученик е в девети клас в Национално музикално училище “Л.Пипков” гр.София в класа по пиано на госпожа Дарина Кантарджиева. От началото на творческия си път Георги е преминал през различни участия в концерти и майсторски класове. Носител е награди от национални и международни конкурси. Младото момче със скромността и ерудицията си удивлява всеки, който го опознае отблизо.Ярък пример за това е фактът, че само на петнадесет години той изнася самостоятелен концерт в полската столица в навечерието на Международния ден на музиката -  първи октомври. Това не случайно!

Георги е забелязан от знаменития български пианист проф. Людмил Ангелов. Професорът го оценява по време на последния си майсторски клас в Нов български университет през месец юли 2015  година. Награждава го със специалната награда - самостоятелен концерт в Българския културен институт -Варшава. Там Георги има честта да открие концертния сезон за 2015/2016 година с програма от произведения  на композитори от различни епохи – Йозеф Хайдн, Фредерик Шопен, Ференц Лист, Роберт Шуман и Бела Барток.

Младият музикант има възможността да се разходи из красивата полска столица и да посети известни исторически обекти като музея “Фредерик Шопен” и храма “Св. Кръст”. Георги успя да се наслади на прекрасните изпълнения на орган в храма “Св. Анна”. Най-вълнуващото събитие за него обаче остава втория встъпителен концерт на Международния конкурс “Фредерик Шопен”, на който той беше слушател. Георги и неговата преподавателка са благодарни на домакините на Българския културен институт във Варшава за гостоприемството и топлото посрещане. Това преживяване ще остане  незабравима част от живота на младия музикант. 

 

Естир Шишкова, 11 клас  

“Запомнете тези имена, за тях ще се говори”“Запомнете тези имена, за тях ще се говори”


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО