До Румъния и...напред

Интервю с Георги Янков

Срещам се с Георги и първото нещо, което искам да го попитам, е как е минал конкурса в Румъния.

- Георги, би ли се представил с няколко думи?

- Здравейте, 12 клас съм в НМУ „Любомир Пипков“ и уча поп и джаз пеене при Нели Маринкова.

- Би ли разказал за конкурса, от който се завърна – какво беше журито, сериозна ли беше конкуренцията?

- Конкурсът „Cristal Stars” се проведе за седма поредна година в град  Яш Румъния. Той беше посветен на Майкъл Джексън и организиран лично от братовчедка му Таная Джексън. Журито беше деветчленно и в него участваха представители от Япония, Румъния, Малта, Латвия и други. Конкуренцията беше много сериозна, защото имаше предварителна селекция и до участие бяха допуснати не повече от трима кандидати от страна. Аз бях единствен представител от България и спечелих втора награда.

- Разкажи ни нещо за регламента на конкурса и какво изпълни на него?

- Тъй като конкурсът беше посветен, както казах, на Майкъл Джексън, по регламент трябваше да се изпълни една негова или от групата му на младини песен. Аз изпях “Who’s loving you” на „Jackson 5”.

- Доколкото знам си се преместил тази година в НМУ „Любомир Пипков“ от Варненското музикално училище. Ще споделиш ли как се чувстваш тук, харесва ли ти?

- Да, така е, преместих се и изключително много ми харесва. Очарован съм. Във Варна нивото също е много добро, но тук то е най-високо от всички училища в България .

- А защо се премести от Варна?

- Преместих се в НМУ заради Нели Маринкова - моята настояща учителка. Запознахме се на един конкурс и харесването беше взаимно. Тя наистина е страхотен преподавател и човек. За мен тя е най-добрият педагог. Имал съм четири или пет преподавателя и тя просто е най-невероятният. Работи по изключителен начин. Имам още много какво да науча, но благодарение на нея съм напреднал много .

- В един наш предишен разговор ти ми сподели, че си носител на доста награди от престижни конкурси. Разкажи ни повече. Доколкото си спомням, наградите бяха доста внушителна бройка.

- Да, някъде около 70 са моите награди, като повечето са от България. Имам също доста и от чужбина - от конкурси в Италия, Испания, Казахстан, Македония, Швейцария, Молдова, Румъния.  Бил съм на най-големия азиатски конкурс в Казахстан, където спечелих голямата награда миналата година. Най-важната награда за мен е от фондация „Димитър Бербатов“ – за успехи в изкуството през 2014 година.

- Тази година си 12 клас и завършваш. Къде ще продължиш обучението си?

- Категорично ще продължа с музика, аз съм обвързан с нея физически, емоционално и духовно. Още не съм решил дали ще бъде в България или чужбина, но ако е тук, то ще е при Нели Маринкова в Нов Български университет.

- Разкажи ни нещо по-забавно от пътуването си до Румъния.

- Това определено е едно от най-забавните и екстремни мои пътувания (смее се), наистина се гордея, че успях да оцелея. Това пътуване беше нещо като „До Румъния и назад“. Пътувах във влак пълен с бежанци. Да не забравяме, че влакът беше нощен и продължителността на пътуването беше 12 часа. Притисках чантата си и не можах да мигна цяла нощ. Влаковете там са доста примитивни, като от филм на ужасите .

- Какво мислиш за Детската Евровизия ?

- Мисля че, Габи и Иван се представиха наистина достойно, не можаха да влязат в топ тройката, но наистина конкуренцията беше много силна. Бяха страхотни на сцената, пяха много добре. Не пропускам да изкажа впечатлението си към победителката от Малта. Ття наистина беше невероятна, въпреки че се появиха много казуси за песента - доколко тя е писана за нея и колко е нова.

- Искаш да кажеш , че има такава песен?

- Абсолютно да! Песента се казва “Forget you” и чисто музикално нейната песен прилича на тази  - има доста сходни елементи.

- Но не е ли най-важно изпълнението?

- Така е, безспорно изпълнението е най-значимото .

- Накрая на нашето интервю би ли искал да благодариш на някого?

- Изказвам благодарности към моите родители, които страшно много ме подкрепят, също към госпожа Милка Митева, която прави толкова много за музикалното училище и го подържа на това изключително високо ниво. Искам също да благодаря на Нели Маринкова,  с която имам честта да работя, която е всичко за мен и която ще ми бъде вокален педагог до живот (смее се).

И така, това беше Георги Янков от 12 в клас със специалност поп и джаз пеене.

Пирина Христова, 12 в клас

 Национално Музикално Училище Любомир Пипков


ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО