“Деца, обичам ви! Бъдете здрави и вярвайте на вашите педагози!”

“Деца, обичам ви! Бъдете здрави и вярвайте на вашите педагози!”

Интервю с директора на НМУ “Л. Пипков” Милка Митева

- Г-жо Митева, успяхте ли да починете през лятото?

- Струва ми се, че лятото беше отдавна, но аз си почивам много добре, защото морето ме зарежда със сила и енергия.

- Какъв беше интересът към нашето училище за новата учебна година?

- Тази година имахме много повече кандидати от други години, което е плод на неуморната работа на един екип, който се нарича „Малките приятели от детските градини“. Този екип почти всяка събота организира концерти в нашата зала или в столичните детските градини. На тях се представят музикални инструменти и малки инструменталисти, които вече са лауреати от конкурси. По този начин провокираме и родителите да “зарибят” децата, да проявят интерес към музикалното изкуство и към съответните инструменти. Нашите усилия дават резултат. За предучилищната група и за първи клас имахме много кандидати, от които комисия от училището направи своя избор и тази година училището е с 60 души повече.

Относно другите нови неща всички вие, които сте в училището, знаете, че 2014 година е важна за нашата история, защото ставаме на 110 години и се стремим по един много достоен начин да отразим тази годишнина като се върнем отново към създателите на училището,  към нашите корени и към хората, които са отдали много сила, енергия, талант за да бъде  училището това, което е. Тази година ще има изключително много изяви, на които ще поканим всички живи преподаватели, които са работили в това училище, а вие знаете и си спомняте, че в книжката 100 години Музикално училище, която сега ще се доразвие, по какъв достоен начин са представени всички колеги, които са преподавали в училището и всички ученици, които са получили образование в нашето училище. От сега готвим различен тип изяви – камерни концерти, концерти на нашите оркестрови формации, на Младежка филхармония „София“, на оркестъра китари и арфи, на духовия оркестър, съвместна изява на Младежка филхармония „София“ с младежката хорова капела.

- Имате ли информация къде продължават образованието си завършилите НМУ през тази учебна година?

- От випуска, който сега завърши знаем за няколко деца, които с много апломб и енергия продължиха образованието си  - Пенка Петкова записа в Лондон в Гилдхолд, Лора Ал Алхмад – САЩ, Лили Богданова остана в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, много от фолклорния ансамбъл записаха в НБУ, Зорница Иларионова също записа в НБУ. Мисля, че много голям процент от новоприетите студенти в НМА са наши възпитаници. Така че навсякъде по света се пръскат и най-хубавото за нас е, че когато си отворим имейлите, от всички краища на света пристигат писма, в които те споделят за своите успехи. И това е най-голямата радост за техните преподаватели.

- С какво най-много се гордеете през изминалата учебна година?

- Най-щастлива съм, че всички сме живи и здрави. Всички преподаватели продължаваме нашата тежка мисия, която сме поели. Децата най-отговорно и с много радост идват на училище. Не искам да коментирам ежедневните проблеми – някой излязъл от училище, друг направил нещо, но в своята цялост училището остана един изключителен остров на надеждата и оптимизма. Място, където всички получават много любов и много радост и най-важното, че никой не се чувства предаден. Завършвайки училището, той вижда, че е получил много професионализъм от своите преподаватели, съпътстван от много любов.  Това е нещото, което най-много ме радва от всичко и което ми дава нови и нови сили.

Тази година се проведе  и деветото издание на международния конкурс „Млади виртуози“ за специалност цигулка с едно жури, на което би завидял всеки конкурс по света. Присъствието на Леонод Кербел, Исидора Шварцберг Романов, Григорий Фейгин, Захар Брон, Стойка Миланова, Николай Лалов, на едно място самò по себе си извежда конкурса на много високо ниво. А това, което чухме от кандидатите по време на конкурса и на заключителния концерт, беше най-голямата радост за всички - и за тези, които организират конкурса и за тези, които участваха в него, даже за тези, които не получиха награди. Защото всеки конкурс е лимитиран и наградите са три – първа, втора, трета. Но тази година журито си позволи да учреди награда на журито, като четвърта награда, защото наистина нивото беше много високо. Това всичко го чуха и в залата и извън нея и от всички слушатели и зрители на Националната телевизия и радиата, които участваха в отразяване на конкурса. Така че това на нас ни дава много сила и много радост, особено като се има предвид, че между наградените - и то с първа, втора и трети награди, имаше наши ученици. Този факт сам по себе си поставя нашето училище на едно много, много високо място.

Не случайно списание „Страт‘ - едно от най-реномираните и утвърдили се списания за музика, отрази този конкурс с една много позитивна статия. Така че нещата в този порядък ги виждаме. Аз вече се научих, може би защото  съм и такъв човек, и най-малките неща, които са постижения на децата ме радват. Самият факт, че като вляза в двора на училището и най-мъничките се затичват и казват: „Милка, добро утро, добър ден“ , че то ти дава сила да изкараш не един ден, а един месец. А какво остава когато застанат на сцената. Да, всъщност, когато застанат на сцената съм склонна на всеки всичко да простя от тези малки битови, ежедневни неща, защото там разцъфва таланта и истинското присъствие на всеки човек.

- С какви нови идеи започвате предстоящата учебна година?

- Те не са една и две. Понякога си казвам спри се малко, за да имаш сила да реализираш това, което си направила. Ето училището в момента реализира доста от проектите и от европейски, и от национален характер, студентски практики, ученически практики, проектите, които са свързани с отразяване на 110-годишнината, както и проекти по странични за вас проблеми – като този да оправим нашия двор. Но най-важното е да продължим мисията на тези, които са основали нашето училище и на много други след тях, които са посветили целия си живот на училището и да продължим да откриваме, съхраняваме и развиваме таланта на младите музиканти.

- Какви са ключовите събития за НМУ, които предстоят?

- Започнахме много ярко с турне в Италия, с концерт в залата на Академия Санта Чечилия. Това беше по проект “София поздравява Рим“, който е на Столична община по повод кандидатурата на София и Рим за културни столици на Европа.

Продължаваме със серия концерти от новия ни цикъл „Дебюти“. Ще чуем изпълнения на Росен Гергов – един диригент, който завърши училището преди десетина години и сега прави успешна международна кариера. Ще има и концерти на Александър Василенко и на Боби Йоцов.

Третият акцент в нашата работа са предстоящите квалификационни курсове за преподавателите.

Работим по въпроса участието на педагозите-музиканти в майсторските класове като активни или пасивни участници и с техните ученици да се зачита като квалификационна степен. Това е един много важен акцент. Договаряме едно много голямо представяне на нашето училище в Карнеги хол в Ню Йорк. С изключителното съдействие на Павлина Доковска, която безкрайно много ни помага, договаряме едно много голямо представяне на нашето училище в Карнеги хол в Ню Йорк. Павлина Доковска пристига през декември и може би ще направи и майсторски клас при нас.

Паралелно върви и Академията за майсторство. Майсторски клас вече направи Стефан Камиларов. Сега предстоят майсторски класове на Леонид Кербел, Дора Шварцберг, Михаил Сергеевич Воскресенски, Виктор Чучков и Милена Моллова. Имена, които не само са възпитаници на училището, но със своето присъствие тук  се грижат за изявата и реализацията на възпитаниците на НМУ. В преговори сме с Мартин Пантелеев и Росен Гергов част от концертите по повод 110-годишнината да бъдат дирижирани от тях. Особено като се има предвид, че Мартин Пантелеев, който сега е главен диригент на Софийската филхармония, дълги години беше концертмайстор на Младежка филхармония „София“. По този начин искаме да затвърдим приемствеността между поколенията, като тези, които вече са завършили, да започнат грижата за по-малките свои колеги, все още ученици при нас. Това ще е една много силна крачка, защото много музиканти, вече реализирали себе си като инструменталисти и като педагози, имена, които са доказали присъствието си в световния афиш, идвайки тук предават своя талант и майсторство на поколенията след себе си. Това се стараем да реализираме, което няма да е малко. Когато един голям музикант дойде тук всички преподаватели имат възможност да чуят и видят  нови неща, да споделят, да обменят опит, което е изключително важно.

- На кои конкурси ще бъде организатор НМУ през тази учебна година?

- Един от тях е конкурсът „Лютославски“ за специалностите пиано, кларинет и виолончело. Той е посветен на 100-годишнината на Витолд Лютославски. Организира се съвместно с Полския културен институт, а негов патрон е посланика на Полша.

След това предстои конкурсът „Млади виртуози“ 2014 за специалностите флейта, кларинет и пиано. Журитата вече в голямата си част са уточнени. Музиканти от много висок ранг ще оценяват всички кандидати. Това са двата големи акцента засега.

Опитваме се да осъществим проекта за издаване на електронни учебници по музикално-теоретичните дисциплини. Това един  проект, над който с много амбиция работят колегите от музикално-теоретичната група. Остава да намерим и формите. Искаме учениците да разполагат с таблети, екрани и да реализират задачите по солфеж, по хармония. Това би повишило интереса към всички музикално-теоретични дисциплини и би ги сложило на едно ново съвременно ниво.

- Има ли нови учители в училище и по какво ще преподават?

- Имаме три нови колежки в началните класове,  в корепетиторската катедра се присъединиха трима колеги. Двама ще акомпанират поп и джаз певците, един ще подпомогне изявата на кларинетисти и обоисти. Имаме и нов библиотекар. В клавирната катедра постъпи една много ярка личност в българската клавирна школа – г-жа Кантарджиева. При челистите също има нов преподавател - Данчо, наш бивш ученик с афинитет към педагогическата работа и Маргарита, която започна да преподава солфеж - момиче, което завърши нашето училище, после Музикалната академия, специализира в САЩ и сега стартира като преподавател в училището. Много е хубаво, когато изпратим нашите деца, радваме се на техните постижения и успехи в чуждите университети, но те се връщат тук и обогатяват съответните специалности с нови идеи, с нови моменти, с нов прочит на някои произведения. Това е страшно хубаво и полезно.

- Какво е за вас музиката?

- Моята любов, моят живот!

- Как ще коментирате мисълта на Ницше „Животът без музика би бил просто грешка”.

- Не знам дали е грешка или не, но за мен музиката е моят живот. На мен така ми протече животът, че аз обрекох себе си на музиката, на музикалното образование и в частност на Националното музикално училище, а то е наистина национално, което с годините наложи своето име с постиженията си.

- Кое определя музикалния вкус и как се формира той?

- Първо семейната среда, второ звуковата среда, която се налага чрез медии и изяви и трето, което не е маловажно, а може би за нас е най-важно с всички тези образователни концерти – „Малките приятели на детските градини“ или представяне на нашите постижения  във всички столични училища или представянето на всички музикални инструменти в изпълнение на малките лауреати от нашето училище. Това възпитава нашата нова публика и нашите нови потребности. Ако ние в тази част си свършим добре работата, то тогава много повече хора ще имат желание да се докоснат до високото изкуство. И тогава никога няма да се сърдим на поп фолк звездите или на поп фолк музикантите, защото хората ще имат нужда да се докоснат до по възвишеното и по истинското.

- Имате ли притеснения за музикалния вкус на българина?

- Тази ниша, която се отвори изведнъж като една голяма празнина, която преди се заемаше от сръбската и гръцката поп и фолк музика, с идването на демокрацията се зае от българската попфолк музика. За най-голямо мое съжаление виждаме доста възпитаници  на музикалните училища там, които намират своята реализация. Но аз мисля, че тази вълна вече премина и ако ние сега си свършим много добре работата с нашата просветителска дейност, с представянето на високите образци, от много талантливи  хора, аз мисля, че никога не би се върнала втори път такава вълна за друг тип изкуства. Историята показва, че за да бъде възприето музикалното изкуство е необходима подготовка. Необходимо е човек да е чел много, да познава и архитектурата, да познава и другите изкуства, и живопис и литература, тогава  почитателите на музиката са много повече. Забележете, че в концертните зали почитателите на високото изкуство, на музикалното изкуство са юристи, лекари, филолози. Хора, богати с култура и със знание. Колкото по-образован бъде нашия народ, толкова повече потребност ще има от нашето изкуство.

- Какво ще напишете за първия брой на електронния вестник на НМУ?

- Деца, обичам ви! Целият си живот съм отдала и подчинила на обичта към вас. Бъдете здрави и вярвайте на вашите педагози.

Интервюто взе Мила Михова, 10 клас

“Деца, обичам ви! Бъдете здрави и вярвайте на вашите педагози!”


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО