Ден на народните будители

Oбщобългарският празник, ознаменуващ делото на българските просветители, обедини солистите на оркестъра на музикалното  училище Ния Лечева, Виктор Тренев (от класа по цигулка на Юлия Ангелова) и Натали Нейкова (преподавател Даниела Черпокова) да пресъздадат по един неповторим и вдъхновяващ  начин класическата музика. За мен беше удоволствие да задам въпросите си към тези млади и енергични музиканти. Трудно бе да откроя един или двама от тях и поради тази причина се обърнах с еднакви въпроси към всеки от тях.

- Довол/ен/на ли сте от представянето си на концерта по случай Деня на народните будители?

- Срещнахте ли някакви съществени затруднения по време на подготовката?

Виктор Тренев: Много съм доволен, защото за мен да свиря с оркестър е изключително удоволствие. По време на репетициите имаше някои трудности,  докато постигнем необходимият  синхрон, но мисля че всичко беше преодоляно.

Натали Нейкова: Концертът мина страхотно и аз съм доволна от представянето си. Работихме в екип, а диригентът отделяше много внимание на всички солисти . Отдавна се подготвям за концерта и не срещнах затруднения, защото познавах добре оркестровата партия.

Ния Лечева: Радвам се, че бях част от този красив музикален пейзаж  и съм доволна от цялостното си представяне.

Нелина Славкова, 12 в клас

 

- Защо един български диригент избра да остане в България?

 

- Естествено първият въпрос, с който се обърнах към диригента Георги Патриков  беше защо избрахте да останете в България?

- Възпитаник съм на Музикалната академия като след завършването й имах един щастлив път на развитие. Избрах да остана и да работя тук, в България, защото имам възможността да го правя. Вече от една година за мен е удоволствие да работя в Музикалното училище като диригент на оркестъра. Дирижирал съм почти всички български оркестри, а много важна част от моето време заема и преподавателската ми дейност в Музикалната академия.

- Удовлетворен ли сте след вчерашния концерт по случай Денят на народните будители?

- Изключително доволен съм от представянето ни с оркестъра на Музикалното училище. Мисля, че се получи  хубав концерт, изпълнен с много настроение.

- Как премина процесът на работа? Имаше ли сериозни проблеми?

- Подготовката протичаше с лекота, въпреки че произведенията, които свирихме са достатъчно трудни и са част от репертоара и на редица професионални оркестри.

- Ръководите ли други оркестри

- Да, редовно изнасям концерти с различни оркестри в София и в страната.

- За читателите ще е интересно да научат дали има разлика в работата с ученици и с по-опитни завършили оркестранти. С кои Ви доставя по-голямо удоволствие да работите?

- Аз обичам разнообразието и като отговор на този хубав въпрос  ще кажа, че има разлика в положителен смисъл. При работата с Младежка филхармония присъства едно мотивиращо настроение, защото това са млади хора, които се намират в страхотна форма и атмосферата на работа е много приятна. Въпреки че тези деца имат какво да усъвършенстват в своето индивидуално свирене  и по отношение на ансамбловата работа в оркестъра, по този начин те трупат опит. Важното е, че правят всичко с професионален подход.  Предимството на един професионален симфоничен оркестър  има натрупаният опит през годините, бързината на реакциите и времето, необходимо за подготовка на една програма. Но резултатът, който постигнахме на състоялия се концерт по нищо не отстъпва на изпълнение  от професионален оркестър със завършени музиканти!

- И като завършек ще споделите ли бъдещи творчески планове?

- Предстои концерт с Младежка филхармония  “София”, който ще бъде на една много хубава дата – 1 март, но програмата ще запазим в тайна с обещанието, че ще ви хареса!

- Ще очакваме концерта с нетърпение. Благодаря Ви!

Паола Дичева 12 в клас


 

Ден на народните будителиДен на народните будителиДен на народните будители


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО