Доменико Чимароза и неговата реформа

През 2019 година се навършват 270 години от рождението на известния италиански композитор Доменико Чимароза. Автор на над 60 опери, музиката му прави впечатление със своята бляскавост и изящност.

Той е композитор от Неаполитанската школа и е един от първомайсторите на комичната опера. Чимароза е първият, който въвежда в операта трио и квартети. Остава най-добрият композитор на opera buffa до появяването на Джоакино Росини. Поради големите си заслуги като музикант, когато е осъден на смърт заради активното си участие в Неаполитанското въстание, той е помилван и е изпратен в изгнание от крал Фердинандо IV. Едни от най- ярките почитатели на композитора са великите писатели Гьоте и Стендал. През 1823 година Стендал пише: ,,Стилът на Чимароза искри от комедийност, страст, сила и веселие. Той въздейства на въображението ни чрез продължителни периоди, в които необикновеният блясък и пищност се съчетават много умело с необикновена точност на изказа...".

Чимароза е автор на вокално-инструментални и камерни творби, но най- големият му принос е в жанра на opera buffa, утвърждавайки я в нейния класически вид. Оперите му се отличават с мелодични арии и разнообразие и колоритност на оркестъра. Най-значимата и жизнерадостна опера на италианския композитор, която се изпълнява и до днес е ,,Тайният брак"(за която композиторът Джоакино Росини казва, че е ,,най-доброто му произведение").

Въпреки че днес Чимароза не е от най- известните автори, той е наистина забележителен композитор, чиято музика е красива, мелодична и приятна за слушане. Ще бъде прекрасно, ако днес произведенията му звучат по- често на голямата сцена!

Дарина Дикова, 12б клас
Една неформална среща

Никога не бих си помислила, че ще предпочета да отида на семинар по барокови инструменти, вместо на час по сценична реч и пластика. Събитието се проведе в Българското национално радио през един хубав есенен следобед. Както и трябваше да се очаква, голяма част от местата бяха запазени за ученици от НМУ „Л. Пипков” – повечето от тях инструменталисти, но имаше и такива като мен със специалност пеене. Всички още от началото усетихме, че събитието беше много добре замислено, а водещите — Кристиан Бойзе и Бернхард Форк, лъчезарни и приятни, говореха леко и занимателно. Представиха ни музика от барокови композитори за камерен оркестър и демонстрираха различни инструменти от епохата. Изненадах се, че бароковата цигулка е била по-малка в сравнение с днешната, лъкът ѝ е бил по-къс, а струните — направени от кожа. Постановката при свирене също е различна от съвременната. Лъкът се държи по-нагоре, за да се постигне характерната за барока спокойна и хомогенна звучност. Показаха ни и предшественика на обоя — изработен от дърво, с празнина между клапите, който се разглобява на две части. Общуваха с публиката, задаваха въпроси и очакваха нашите. Изсвириха произведение на Ребел (непознат за мен автор), което ми прозвуча особено — като стадо слонове, газещи целия оркестър. Към това се добави и някакъв проблем с микрофоните. Неочаквано те издадоха стряскащо силен шум. Аз, като човек с фобия от силни звуци, се вцепених. Въпреки това си тръгнах вдъхновена и мотивирана да продължа да се интересувам от бароковата музика. Препоръчвам ви при възможност да посетите такова събитие. Кой знае какви изненади ще има!


Елена Кожушкова, 11 клас

            

Снимка: Владимир Владимиров, БНРФЕРЕНЦ ЛИСТ В РУСЕ
Много са историите, свързани с известни личности, които са оставили незабравима следа в аристократичния Русчук. Сред тях е и известният виртуоз на пианото, унгарският композитор Ференц Лист.

Със сигурност тази случка се разказва от различни поколения музиканти като свидетелство за мястото на Русчук от 19. век в европейската култура. Именно гостуванията на изтъкнати музиканти стават причина да се усеща силното европейско влияние в града.

В края на живота си великият унгарски пианист и композитор Ференц Лист предприема редица концерти в Европа. Когато стига до България, той избира Русе като сцена и публика, пред която да покаже своето клавирно изкуство. Като година е посочена 1875, малко преди Освобождението. Има свидетелства, че Лист е поканен лично от валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Концертът е организиран, но точно в този момент в Русчук липсва пиано. Най – близкият инструмент се намира в съседния Разград.

Сагата с произведеното през 1800 г. в Лондон пиано, започва в средата на 19-то столетие, когато група унгарски емигранти  пристигат в България, прогонени от австро-унгарския императорски двор на Франц Йозеф. Изгнанниците се установяват в Шумен, но един от тях – маджаринът Павли, избира да заживее в Разград. Той пристига в потъналия в кал, провинциален османски санджак на османската империя с волска каруца, на която е натоварена странна кутия с капак, под който са наредени бели плочки от слонова кост.

Никой от местните хора не знаел по това време какво е предназначението на този лъскав сандък, който Павли внесъл в новия си дом в къщата на Мюкере ханъм, майка на тогавашния управник на Разград Руфат бей. Малко по – късно новодошлият започнал да кани отбрани гости – българи и турци, а вечеринките огласял с музикални пиеси, които сам свирел на пианото.

Соаретата показали на местните една нова, непозната за тези земи култура, затова никой не се учудил, когато в един мразовит декември пианото на Павли, отново натоварено на волска кола, отпътувало към Русчук.  Хайлайфът в Разград узнал, че в дома на русенския валия Мидхат паша е пристигнал прочут музикант от Европа, който щял да свири в неговия двор.Тъй като в града по това време нямало пиано, махагоновия сандък на унгареца трябвало да бъде оставен по спешност в салоните на пашата. Акцията е доста трудоемка, тъй като е трябвало пианото да се пази от сътресения. Инструментът е бил внимателно увит в черги, за да не се очука.

Така през декември 1875 на път за Санкт Петербург към Истанбул, Лист изнася клавирен концерт в двора на Мидхат паша. Виртуозът свири на пианото на Павли, като след концерта  оставя за спомен своя автограф и датата върху пианото.  Тази случка намира своето отражение в романизираната биография на композитора от сънародника му Жолт Харшани. Романът съществува в руски превод под заглавието “Пленници на съдбата“, а на френски е озаглавен “Животът на Лист е роман“. За съжаление на български не фигурира никъде.

Пианото с автографът е върнато по същия път в Разград. За по-нататъшната му съдба не се знае нищо повече.           

Десислава Карагьозова  - 10 a класТайните послания на народната носия

Ние, българите, обичаме и се гордеем с фолклора си, но едва ли подозираме за скритите послания, които крие той. Дори в най–трудните времена българката не е спирала да претворява идеите и въображението си върху носиите. Пренасяйки старинните мотиви върху съвременните облекла, днес ние несъзнателно разкриваме тайните им символи.

Основният елемент в българската народна носия е шевицата. Голямото разнообразие на цветове, елементи и съчетания изразява богатата душевност на българката, на нейните умения и сръчност. В шевицата има няколко основни цвята – бяло, зелено и червено. Червеното се използва като символ на живота, на майчината кръв и пази от уроки и „лоши очи“. Зеленото характеризира вечно възраждащият се живот, свързан с „дървото на живота”. То олицетворява и пряката връзка на човека с природата. Бялото е символ на чистотата, божествената светлина и вечността.

Много често във везбата на предците ни е вплетена темата за семейството, плодовитостта и благоденствието на рода.

Типичен елемент в българската народна шевица е ромбът. Престилката с ромбовидни фигури маркира детеродната част на женското тяло. Носена от момите значи, че те са готови за женитба и че могат да продължат рода. Ромбът се среща и при мъжкото облекло като пожелание за плодовитост.

Друг елемент в шевицата на българската носия е маказът. Той представя интерпретация на ромб, съставена от два триъгълника, чиито остри върхове се докосват, и означава сродство.

Канатица се илюстрира с два малки триъгълника от двете страни на основното тяло на маказа. Изобразяват се децата.

Два насочени навън триъгълника прибавени към основната фигура на ромба, образуват бабица - членовете на рода, които са осъществили сродяване с членове на друг род.

Различията между осемте фолклорни области в България обхващат и носията. Една от най-красивите носии е шопската носия. Тя е много богата и красива. Има 2 вида шопска носия - сукманена и саячена.

Жените от граовския край наричат сукмана литак. Състои се от кенарена риза с широки ръкави, на които има бродерия и понякога дантела (дантелата навлиза в облеклото на жените в началото на 20. век, по пример от чужденците), черен сукман с пайети и гайтани и бродиран колан. Мъжката шопска носия е белодрешна. Състои се от бяла памучна риза с шевици, която се е носила под син или черен елек с гайтани. Панталонът е тесен и изработен от бял и груб плат. Нарича се шаяк. Украсата е с черен или бял гайтан.

Кюстендилската казмирена сая е по-богата от граовския литак. Тя е отворена отпред по цялата дължина и се съединява в частта под гърдите. При пазвата се получава широк закръглен отвор.  Саята се носи на празник или в неделя на църква. Състои се от кенарена риза кошуля с шевици, черна (среща се бяла и зелена) сая, която се изработва от плат бало или казмир, сърмена престилка и сърмен пояс. Украсата на саята е най-богата по пазвата и ръкавите. За красота е използвана сърма (сребристо-златисти фини нишки, които придават особена колоритност и блясък на носията). Количеството използвана сърма е белег за социалното и семейното положение на жената. По-заможните жени носят най-различни накити като пафти, гривни, обеци, гердани от сребърни турски монети, накити за глава и много други.

Фолклорното изкуство е предаване на родова памет, на древно знание, наследено чрез културните традиции. Ръцете на българката са сръчни, обичта на сърцето ѝ е голяма, а неумолимата ѝ жажда за красота създава магията, наречена българска шевица.

Гергана Гергинова - 11 в клас
Успешни проекти, великолепни солисти и много хубава музика, така ще запомним 2017та

Интервю с диригента Димитър Христов, взето от Борислава Йорданова за ВНР

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100911334  

 
Ден на народните будители

На 30 октомври 2017 в мраморното фоайе на Столичната библиотека беше открита изложба, озаглавена "Будителите днес. Тя е част от проекта "Училищен вестник - гласът на младите"  и е осъществена по идеята и със сътрудничеството на училищния парламент към СГСАГ "Христо Ботев". Приела радушно инициативата,  директорът на Столична библиотека госпожа Юлия Цинзова откри изложбата с думите: "Много важно за нас е, че чрез тази изложба ние градим мост между минало и бъдеще, чрез вашите вестници, чрез това което вие пишете за себе си, за вашия живот, за България! И всъщност поставяме основите на фонд "Училищни вестници" към Столична библиотека!” .                                                       

Директорът на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия – инж. Доротея Дончева, разказа за раждането и развитието на идеята. Тя изказа надеждата си да се осъществи контакт между училищните вестници в по-мащабен план в цяла България.

В изложбата са включени вестници от множество училища, сред които в. “Ботевец”, в. “Резонанс”, в.”Междучасие” и други. Първите експонати, които посрещат посетителите са ръчно изработена книга, посветена на народните будители, дело на ученици в начален курс от 2-ро СУ”акад. Емилиан Станев” и поставените до нея вестници от 1939 г. –  “Нашенче” и ”Школско звънче”, които са едни от първите притежания на Столична библиотека.

Текст и снимки

Венцислав Александров, 11в клас
Лия Петрова има впечатляваща биография.

Още на 7-годишна възраст свири във Франция като солистка на Младежка филхармония “София” под диригентството на Маестро Михаил Ангелов. Носител е на редица престижни награди и отличия. Има забележителни участия с най-добрите оркестри и камерни състави на Европа. Гастролира в много страни по света.  

– Здравей Лия! Най-напред искам да те попитам как си и как се чувстваш?

– Здравей! Чувствам се добре, много се вълнувам, че съм в България, в училището и че съм обградена от много познати хора. Самата атмосфера, залата на Музикалното училище и оркестърът ми напомнят за много хубави дни и ми е много приятно да изживея тези моменти отново. 

– Радваш ли се, че ще бъдеш солист на симфоничния оркестър на училището?

– Разбира се, защото много обичам да свиря с млади хора. – Влизайки в залата на училището, за какво се сещаш?

– Спомням си колко много пъти сме се готвили с оркестъра за да свирим по празници и годишнини. Спомням си също и участието ни в Рим, в Санта Чечилия.

– Присъствала съм на твои  концерти и искам да те попитам как свириш с такава свобода на сцената? Има ли притеснение?

– Мисля,че с времето притеснението нараства. Когато си малък не си даваш сметка за отговорностите. Но с годините разбираш, че има риск и че не всичко се случва така, както ти искаш.

– Какво или кое ти помогна да стигнеш до тук, където си сега?
– Рано е да се каже къде съм стигнала, защото имам още много да се развивам и още върхове за изкачване. Имам постижения, но предпочитам да гледам напред, отколкото да се радвам на минали успехи.

– Какъв съвет би дала на бъдещите музиканти?
– От собствен опит бих казала, че най-важното е любовта към музиката. Ако не обичаш това, което правиш, то няма смисъл.

– Благодаря за отделеното време и ти пожелавам много успехи.

Яна Лолова 10б клас
Ден преди концерта разговарях с известния български виолончелист Христо Танев,

чиято биография е забележителна. Възпитаник е на НМУ “Л. Пипков“ и НМА “П. Владигеров“ – София. Негови преподаватели по виолончело и камерна музика са Константин Попов, Светослав Манолов и Димитър Козев. През 1992 г. Танев завършва магистърска степен в Джулиард скул - Ню Йорк, при световноизвестната Зара Нелсова. Там учи камерна музика при Самюел Роудс от Джулиард квартет, както и при Сиймор Липкин, Лилиан Фукс, Феликс Галимир и Джонатан Фелдман. Получава стипендия като асистент-преподавател в Масачузетския университет за периода 1992 - 93 г. Свирил е с водещите български оркестри и е гостувал на най-престижните фестивали в страната. Член е на струнен квартет „Димов“. Концертирал е в Германия, Испания, Русия, САЩ и Турция. Има записи за БНР, БНТ и престижни звукозаписни компании. От 1994 г. Христо Танев е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. Преподава в НБУ и НМА“Проф. П.Владигеров“.

- Какво е чувството да учиш в Джулиард скуул?

- Чувството е да не си неповторим, а да си част от една голяма маса хора, като всеки от тях е с много качества. Средното ниво е изключително високо и ти всъщност печелиш от това, но и непрекъснато трябва да се доказваш.

- Кой е най-важният урок в живота Ви?

- Те, уроците на живота, не престават. Най-важното е човек да се научи да бъде добър.

- Харесвате ли съвременната класическа музика?

- “Съвременна класическа музика” звучи като две неща в едно. Разбирам въпроса и съм за това да я има, защото, ако я няма, това означава да няма прогрес. Съвременната музика се създава от много автори, но не всички остават във времето. Свидетели сме не само шедьоврите, но и на неуспешните опити. Това е част от изкуството и ние като съвременници трябва да сме горди, че участваме в процеса.

- Как се постига свободата на сцената?

- Може би това трябва да каже човекът, който я е постигнал. Ако говорим за излишната нервност и притеснение, те са в по-малка степен, когато се свири редовно и преди всичко – когато си добре подготвен. Колкото сме по-подготвени, тази прекомерна нервност не ни пречи, а ни помага. Колкото сме по-неподготвени, толкова повече избиват нещата, на които не сме обърнали внимание.

 Десислава Карагьозова 10а клас
Лора Маркова е ученичка в НМУ “Л. Пипков” от класа по цигулка на Благородна Танева.

Макар и само в 9 клас, тя вече има престижни отличия и награди и е свирила с наши и чуждестранни оркестри. След проведен конкурс е определена за участие в “Музикални съкровища от България” в Ню Йорк през 2015 г., организиран от проф. Павлина Доковска.

- Здравей, Лора! Как си?

- Здравей! Благодаря, добре съм!

- Как се чувстваш преди концерта в петък?

- Развълнувана съм. Познавам солистите и много ги харесвам. Обичам да работя с тях.

- Радваш ли се,че самата ти ще бъдеш солистка и че ще свириш с твои съученици?

- Да, предпочитам да свиря с хора, които познавам.

- За какво се сещаш, когато влизаш в залата?

- Започвам да си представям музиката и нотите. Държа притеснението далеч от себе си, защото това има голямо влияние върху изпълнението ми. Старая се да съм позитивно настроена.

- Сценичното присъствие е много важно за един музикант. Ти как постигаш свободата на сцената?

- Представям си, че съм сама в стая и никой не ме чува. По този начин не се интересувам кой ме слуша, какъв му е статуса и колко е важен като личност.

- Как реши да избереш музиката?

- Сестра ми започна да свири на виола, когато беше пети клас и аз се запалих покрай нея. Исках и аз да мога да създавам такива звуци. Имах играчка цигулка, на която се правех, че свиря. След като видяха, че имам такова желание, моите родители ми купиха първата истинска цигулка.

- С какво ти помага музиката?

- Развива ми фантазията и въображението. С годините усещам как начинът ми на мислене се променя и вярвам, че музиката има голямо влияние върху това.

- Как се виждаш в бъдеще?(след 10 години примерно)

- Силно се надявам да продължа да се занимавам с музика. Иска ми се това да е нещото, което ме прави щастлива.

- Благодаря ти за отделеното време, Лора! Пожелавам ти лек ден и успех на концерта!

- Благодаря и аз! Приятен ден и на теб!

Теодора Занева, 10б клас
Четири портрета от бъдещето

На 20 октомври бъдещето присъстваше в залата на НМУ в лицето на четирима изпълнители, солисти в концерта по повод 35 години от създаването на фондация “Св.Св. Кирил и Методий”, която през цялото си съществуване безвъзмездно подкрепя младите таланти в областта на класическата музика. Заедно с Младежка филхармония “София” под диригентството на Георги Патриков, на сцената излязоха бивши и настоящи стипендианти на фондацията. Двама от тях - изключителните Лия Петрова (цигулка) и Христо Танев (виолончело) прославят България и името на Национално музикално училище “Л. Пипков” по цял свят, а другите двама - младите и неимоверно талантливи Сара Чакърова (ударни инструменти) и Лора Маркова (цигулка) упорито вървят по пътя на успеха.

Редом с майсторските изпълнения на Лия Петрова и Христо Танев, които зарадваха публиката с творби от В. А. Моцарт, Макс Брух и Камий Сенс-Санс, изненадата определено дойде от двете млади изпълнителки, които въпреки крехката си възраст показаха невероятна прецизност, чувствителност и зрялост на сцената. Също толкова впечатляваща беше и Младежка филхармония “София”. Освен коректно поднесения съпровод за четиримата солисти, оркестърът безупречно изпълни няколко фрагмента от сюитата “Кармен” на Бизе-Шчедрин за струнен оркестър и ударни инструменти. Тук, разбира се, трябва да се изтъкне и заслугата на маестро Патриков, който с голяма лекота и точност водеше всеки един от оркестрантите.

В обобщение бих искал да изразя огромното си задоволство и признателност към всеки един от участниците в концерта за незабравимите емоции, с които дариха всички нас, присъстващите в залата!

Петър Дюлгеров, 9а клас
VII Музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“

За седми път София ще е домакин на едно от най-значимите музикални събития – фестивал „Пиано Екстраваганца“, който ще се проведе от 26 септември до 6 октомври. Във фестивалната програма са включени 6 клавирни рецитала, 2 камерни концерта, 2 джазови концерта и една премиера на документален филм за Астор Пиацола. Публиката ще се наслади на някои от най-успешните съвременни музикални изпълнители в най-хубавите столични зали – на Централният военен клуб, Националната опера и Аулата на Софийски университет.

Сред имената на гостите-пианисти ще открием световни звезди – Инголф Вундер (специален гост на фестивала), Вячеслaв Грязнов и добре познатия на софийската публика Евгени Божанов. С очакване за интересни и нетипични концерти ще посрещнем и някои джазмени – Пьотр Вилежол, Милен Кукошаров, Веселин Веселинов-Еко и изгряващата млада звезда А Бу. Световноизвестният български пианист Людмил Ангелов, който е артистичен директор и основател на фестивала, ще участва в два концерта: заедно с цигуларката Лана Тротовшек и сопраното Даниела Димова, а при закриването на фестивала – с оперната прима Веселина Кацарова.

Изключителното за фестивала е неговата концепция, за която маестро Ангелов разказа на състоялата се на 19 септември пресконференция в Полския културен институт – да пропагандира по-непознатия клавирен репертоар. Важна част за приятелите на пианото е „Денят на отворени врати за деца и възрастни“, който ще се проведе чрез редица образователни събития на 1 октомври. Всеки желаещ може да чуе изпълнения на млади дарования, да присъства на открити уроци, беседи за музиката и нейната роля в обществото, както и да получи уникалната възможност да се докосне, да види и чуе най-добрия концертен роял в България от марката Yamaha.

И един прекрасен жест на фондация „Пиано Екстраваганца“ – за всички ученици в НМУ „Любомир Пипков“ входът за концертите е свободен.

Повече информация и пълната програма на фестивала може да намерите в сайта на фондация „Пиано Екстраваганца“: http://www.piano-extravaganza.com/

Георги Василев, 11в клас
Размисли след един конкурс

Всички ние обичаме да узнаваме нови тайни, скрити съкровища, ценни артефакти...

Но такива съкровища има не само в света който виждаме с очите си, но и в света, който виждаме със сърцето си, света на Музиката. Това е един необятен свят, в който винаги се намира нещо уникално и ново за времето си. Разбира се, музиката е изградена от толкова много елементи, емоции, Хармония. За мен винаги е имало “нещо” в музиката, което ме е карало да премина в една друга реалност. Когато започнах да изучавам хармония, тогава всъщност започна животът ми в света на музиката и тогава разбрах кое е това “нещо”, което съм търсила.

Самата подготовка за конкурса по хармония “Проф. Парашкев Хаджиев” ми помогна да се потопя по-дълбоко в тази неповторима и изящна скулптура от ноти и ритъм.
За мен това беше едно красиво предизвикателство в което исках да пробвам себе си и възможностите си. Дори и факта че пропуснах един месец от подготовката ме предизвика още повече. Всеки от нас който се подготвяше на конкурса, знаеше, че ще има награди за класиралите се. Може би това, че нито за миг в съзнанието ми не се появи жаждата за слава и награди, ми даде по-голяма възможност да нарисувам картината, която чувам със сърцето си, колкото и да е несъвършена, поне засега.

Хармонията за мен е като един уютен дом в който винаги се чувствам комфортно. Така беше и по време на конкурса. Една игра в която ти е даден изборът как да я изиграеш. Нима не звучи добре?

Разбира се, без подкрепата и усилията на нашите учители играта няма как да продължи. Благодаря на г-жа Курдоманова за огромните усилия, които положи за да ни подготви за тази част от пътя към уютния ни дом, Музиката.

Деметра Григорова,  11а клас, Носител на първа награда във втора възрастова група на Четвърти национален конкурс по хармония  “Проф. Парашкев Хаджиев“
Красота в няколко действия

Третото издание на „Музикален Уикенд”, както и трябваше да се очаква, ни потопи във вихър от емоции. Бяхме свидетели на страхотните изпълнения на ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков”. Те ни показаха какво са научили в часовете по актьорско майсторство, сценична реч, класическо пеене,  исторически танци и по проекта “Твоят час”.

Въвеждащото изпълнение беше на гост певицата Ася-Мария Даскалова, студентка в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, с ария на Алчина от едноименната опера на Г. Ф. Хендел, последвана от изпълнение на класа по исторически танци с ръководител Мирела Бешева. Колкото и да са красиви чуждите творения, нашето си е наше. Изпълненията на Христина Григориаду (в ролята на Мариола) и Катерина Хаджимаргаритова (Тошка) в два монолога от “Татул” на Г. Караславов, ни върнаха назад във времето и ни накараха да почувстваме забравени вече емоции. Интересът на публиката се поддържаше от непрекъснатата смяна на векове и стилове, което винаги придава усещането за нещо различно. След нови танци се пренесохме в драматичния свят на Джузепе Верди с ария от операта му “Бал с маски” в изпълнение на Теодора Марчева.  

Дойде ред и на съвременната пластика с участието на ученици по проект „Твоят час”. За нас те изиграха първа картина от детския мюзикъл „Ани” по музика Чарлз Страус. Много се зарадвах като чух, че ще ни бъде представено нещо на това ниво, особено от малките ни ученици. Мюзикълът беше изпълнен изцяло на английски език, което не попречи на блестящото им представяне. Поради многото желаещи четирите картини бяха изпълнени в две части от два различни състава. Впечатлена съм от организацията на децата, тяхната всеотдайност и амбиция за работа и от това колко добре се справиха всички с трудната задача.

Танцът “Огледало” на Анабел Йорданова и Диан Кунев ни откъсна за малко от реалността, а баснята на Панчо Панов “Магарето убеждава”, изпълнена от Кристиян Христов и монологът от “Мушица хубавица” на Игор Тарашевич в изпълнение на Кристина Дончева ни показаха олицетворение на човешките проблеми и конфликти в света на животните и насекомите. Във вихъра на танца отново ни върнаха Александра Дудова (Sweet Dreams – Beyonce) и учениците от 11 клас с техния “Waterfall”. След това Николай Георгиев представи песента „Мисисипи” от мюзикъла “Американски Уикенд” на Александър Йосифов. В ролята на неговата любима се изяви Александра Дудова с арията на Беки Тачър. Те ни отведоха в един романтичен и идеален свят на любов, грижи, вълнения и много емоции. След тях бързо преминахме към Уилям Шекспир. С изпълнението си на монолога на Мистрис Пейдж от “Веселите уидзорки” Йоанна Новак накара публиката да се развълнува и да съчувства на героинята. Прозвуча и едно стихотворение на наша бивша ученичка и понастоящем студентка – Мориел Георгиева, посветено на нейната любима учителка по исторически танци Мирела Пешева.

Едно, две, три. Едно, две, три. Валс!

Емоции, любов. Любов. Любов. Ромео, Жулиета или само монологът на Жулиета, в ролята – Светлана Кирковска.

Специално внимание искам да обърна на завладяващото представяне на Костадина Хаджимаргаритова. Един монолог – милиони чувства. Само няколко изречения, а цял един изживян живот. Видяхме истинската Гретхен от Гьотевия “Фауст” с нейните емоции и проблеми.

И отново – българска класика: „Песен на Павлин” от „Българи от старо време” в изпълнение на Михаил Димитров. Към края на спектакъла бяхме очаровани отново от красивия глас на Ася-Мария Даскалова с ария от операта “Ромео и Жулиета” на Шарл Гуно. Младите и талантливи ученици, които по-рано ни представиха валс по Дмитрий Шостакович, сега се изявиха в дует от оперетата „Царицата на чардаша”. И приключваме с продължението на мюзикъла “Ани”, но този път с втори състав деца, които са изявили желание да участват - малки таланти в големи роли, деца, които уверено са тръгнали по трудния път на музиката.

В заключение искам да кажа браво за положения труд на целия екип, за тяхната амбиция и перфектна организация и за желанието им да доставят максимално удоволствие на своята публика!

Текст и снимки: Валерия Върбанова, 10в клас


Ден на народните будители

Общобългарският празник, ознаменуващ делото на българските просветители, обедини солистите на оркестъра на музикалното  училище Ния Лечева, Виктор Тренев (от класа по цигулка на Юлия Ангелова) и Натали Нейкова (преподавател Даниела Черпокова) да пресъздадат по един неповторим и вдъхновяващ  начин класическата музика. За мен беше удоволствие да задам въпросите си към тези млади и енергични музиканти. Трудно бе да откроя един или двама от тях и поради тази причина се обърнах с еднакви въпроси към всеки от тях.
Доц. Георги Петков за “Орфеевото изворче”

Националният детски  фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ гр.Стара Загора и тази година беше удостоен с присъствието и участието на ученици със специалност народно пеене  на НМУ “Любомир Пипков“. Те показаха не само възможностите си на солови изпълнители, но и умението да бъдат част от колектив, с представянето на народния хор на училището. Именно на ръководителя, диригент на хора – доц. Георги Петков, имах възможността да задам няколко въпроса относно мнението и впечатленията му за конкурса като цяло и  преживяното с изучаващите народно пеене в Националното музикално училище.
„Млади виртуози“

За поредна година младите таланти на света имаха възможност за изява в слънчевата пролетна София, благодарение на конкурса „Млади виртуози“. Залите на НДК, трепетът на участниците, журито, излъчващо страхопочитание, но и приятелска подкрепа, което участниците се постараха да не разочароват, допринесоха за неповторимата атмосфера на конкурса. Седмица, изпълнена с вълнение, професионализъм и състезателен дух!

Дванадесетото издание на ежегодния конкурс „Млади виртуози“, отново под патронажа на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, се проведе между 28 март и 3 април 2016 г., за първи път в залите 8 и 9 на Националния дворец на културата в София. Конкурсът изяви своя международен характер с участници от 11 държави, както и с таланти от множество градове в страната.   „Млади виртуози“ бе разделен на две категории: пиано и класическа китара, наблюдавани безкомпромисно от международното жури: за категория пиано - проф. Ари Варди (Израел), проф. Иля Овчинников (Русия), проф. Катя Попова-Зидрон (Полша), проф. Милена Моллова (България) и проф. Павлина Доковска (САЩ), а за категория класическа китара – проф. Георги Василев (Швейцария/България), доц. Георги Арнаудов (България), проф. Герхард Райхенбах (Германия), проф. Горан Кривокапич (Черна Гора) и проф. Йоргос Панецос (Гърция).
Традицията остава

111 години Национално музикално училище, гр.София

Традицията като мост между миналото и настоящето беше основната идея на концерта на 17 февруари 2016 г. в залата на музикалното училище. 
До Румъния и...напред

Интервю с Георги Янков

Срещам се с Георги и първото нещо, което искам да го попитам, е как е минал конкурса в Румъния.

- Георги, би ли се представил с няколко думи?

- Здравейте, 12 клас съм в НМУ „Любомир Пипков“ и уча поп и джаз пеене при Нели Маринкова.

                                                                                        
CABARET BAROQUE РАЗМИСЛИ ВЪРХУ СПЕКТАКЪЛА И ИЗКУСТВОТО ДА СЪТВОРЯВАШ…
Днес все повече хора живеят сред изкуство, живеят чрез изкуство. А то, самото изкуство, вечно придобива различни цветообразни форми. Дали е театрална пиеса или картина, дали е музикална творба или скулптура… нуждата от сътворяване на нещо изобщо като форма-израз на нашия ум и душа е нужда, необходима, за да се чувстваме хора. Да дадем глас, да дадем думата на нашето вътрешно Аз, на духа, на душата, стояща зад материята, а тя, вече свободна, да обрисува своята атмосфера с цветовете на живота – това е стремежът, отличаващ ни от всички други живи същества, стремежът на Твореца.“Запомнете тези имена, за тях ще се говори”

Дали за тези имена наистина ще се говори, времето ще покаже. Но амбицията на Българският културен институт във Варшава, който под това мото представя млади творци, няма да престане.

Един от тези млади таланти е пианистът Георги Василев. Той е роден в малкия град Септември. Ученик е в девети клас в Национално музикално училище “Л .Пипков” София, в класа по пиано на г-жа Дарина Кантарджиева. От началото на творческия си път Георги е преминал през различни участия в концерти и майсторски класове. Носител е награди от национални и международни конкурси. Младото момче със скромността и ерудицията си удивлява всеки, който го опознае отблизо.
90 ГОДИНИ АКАДЕМИК НИКОЛАЙ КАУФМАН ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ

Дни преди да отпразнуваме Рождество Христово, в навечерието на празниците, съхранили българските традиции и вяра, имах възможността да се потопя в дълбините на едно съкровище… Трудно е да се опише всяка частица от миналото на народа ни, останал жив през вековете, заливали го със своите бурни, но не и достатъчно силни води, за да го покорят.
НАШИТЕ УСПЕХИ
Лауреати он национални и международни конкурсиКак завърши фестивалът Пиано екстраваганца 2015 или урок по стил

Измина седмица от тази вечер, а все още нямах написано нито едно изречение. Всеки ден, прекарван след концерта, премислях чутото. Връщах се отново и отново там, в залата, и си припомнях…

Честит юбилей, проф. Моллова!
По случай седемдесет и пет годишният си юбилей световноизвестната пианистка Милена Моллова изнесе концерт заедно със Софийската филхармония в зала „България” на 8 октомври. В програмата си тя беше включила два емблематични клавирни концерта – първият на Красимир Кюркчийски и първият на Пьотр Илич Чайковски, които изсвири с много характер, чувство и грациозност. Буди възхищение виртуозното изпълнение на тези изключително сложни творби, което Милена Моллова направи възможно въпреки тяхната не само техническа сложност, изискваща и много физическа енергия, но и голям емоционален заряд.НАШИТЕ УСПЕХИ

НОСИТЕЛИ НА ПЪРВИ НАГРАДИ НА КОНКУРСИ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ

XI международен конкурс за пианисти Белград, 2014 г.

Соло пиано – Стефани Петкова, втора награда

Дуо пиано – Стефани Петкова, Сезар Емиров, първа награда

Преподавател – Димитър Буйнозов

XX международен конкурс “Млади виртуози” Загреб, 12-16 февруари 2014 г.

Първа възрастова група – Виктория Василенко, втора награда и специална награда за изпълнение на задължителна творба от хърватски композитор

Преподавател – Емилия Канева

Втора възрастова група – Фьодор Давидов, трета награда

Преподавател – Александър Василенко

 
МУЗИКАЛЕН УИКЕНД - ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ
На 15 февруари 2014 г. в концертната зала на НМУ "Любомир Пипков" се проведе музикално-танцовият спектакъл "Музикален уикенд" - първата изява, представяща дисциплините актьорско майсторство, сценична реч, модерен и исторически танц. В спектакъла участваха учениците от 11 и 12 клас със специалности поп и джаз и класическо пеене Асен Асенов, Ася-Мария Даскалова, Борис Добрев, Даниел Гьошаркова, Елица Михайлова, Илияна Ангелова, Любомира Серафимова, Николина Иванова, Рафаела Рафаелян, Сашка Спасова, Цветелина Георгиева.ЕДИН УЧЕБЕН ЧАС СЪС СОЛИСТИТЕ ОТ СОФИЙСКАТА ОПЕРА
На 6 февруари 2014 г. Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София за трети път покани солисти от Софийската опера и балет. Този път атрактивните артисти ни призоваха да станем част от невероятния спектакъл на операта „Аида” от Джузепе Верди в рамките на програмата за честване на 100-годишнината от рождението на световния бас Борис Христов. Представянето им грабна присъстващите още от самото начало с прочутия Терцет в изпълнение на Габриела Георгиева, Гергана Русекова и Мартин Илиев със съпровод на пиано от Милен Станев. Последваха и други арии и дуети от операта, а за финал Веселин Михайлов ни припомни прочутите куплети на Ескамилио от операта „Кармен“ на Жорж Бизе.
В “Аида”, както подчерта драматургът на Софийската опера Димитър Енчев, композиторът съчетава теми, актуални и днес – жаждата и борбата за власт, любовта към родината, ролята на религията и всичко това – на фона на лирична любовна драма. Концертът завърши с обещание и за следващи срещи и покана към учениците от НМУ да посетят генералната репетиция на спектакъла.
Аманда Николова, 12 клас

 

 

Снимките са предоставени от Софийска опера и балет.

Фотограф: Костадин Чернев
КОНЦЕРТ НА „CAPITAL BRASS“ В НМУ
На 23 януари 2014 г. концертната зала на “Оборище” 17 беше препълнена. Причината – момчетата от Capital Brass: Алекс Витков – тромпет, Мартин Бодуров – тромпет,  Йосиф Хазърбасанов – валдхорна, Христо Спасов – цугтромбон. Всички те са ученици от НМУ „Л. Пипков“, гр. София.
Творческата биография на „Capital Brass“ започва през 2011 г., а “виновник“ за това е техният ръководител - изтъкнатият педагог Станислав Почекански.Скъпи приятели!

В навечерието на един от най-светлите празници – Рождество Христово, стартираме един нов проект – първата медия на Националното музикално училище “Любомир Пипков”. Многобройните успехи на нашите ученици и фактът, че училището си завоюва достойно място в културния афиш на столицата чрез разнообразните си концертни изяви, ни вдъхновиха да споделим нашите постижения и мечти с широката публика. Ученици и преподаватели с ентусиазъм се заеха да реализират идеята и с радост можем да кажем, че тя вече е факт.

В електронния ни вестник “Резонанс” ще отразяваме нашите успехи, ще ви поканим на нашите концерти, ще отбелязваме годишнините на големите имена в българската и световната музикална култура. И най-вече ще говорим за Музиката – това прекрасно изкуство, което ни прави по-добри и човечни и което се е превърнало в наша съдба.

Очакваме вашите предложения, мнения, препоръки и въпроси от всички области на музикалното изкуство на e-mail: nmu.vestnik@abv.bg.

Лили Крачева - ръководител на проекта
“Деца, обичам ви! Бъдете здрави и вярвайте на вашите педагози!”
Интервю с директора на НМУ “Л. Пипков” Милка МитеваНашите успехи!

Носители на първи награди на конкурси с международно участиеМАЙСТОРСКИ КЛАС НА РОСИЦА ВЪЛКАНОВА НА ТЕМА ПЕСНИ И РОМАНСИ ОТ ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ

В периода 30 ноември – 4 декември 2013 г. по покана на Националния дворец на културата сопраното Росица Вълканова /преподавател в НБУ и НМУ/ проведе майсторски клас за млади оперни таланти на тема Песни и романси от Джузепе Верди. Събитието протече в рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК, като имаше за цел през юбилейната за безсмъртния композитор година изпълнителите, почитателите и изследователите на класическата музика да се доближат и опознаят онази част от творчеството на Верди, която малко или много е останала в сянка за нашата публика.
IV международен конкурс „Васко Абаджиев“

От 23 до 26 ноември 2017 г. се проведе IV издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“. Прослушванията се проведоха в три тура, последният с оркестър, в залата на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ гр. София.   Председател на международното жури беше проф. Ангел Станков (България), а членове -  проф. Елизабет Кропфич от Университета по музика и сценични изкуства във Виена, проф. Хабиб Каялех (Швейцария), проф. Йосиф Радионов (България), проф. Недялчо Тодоров (България) и д-р Лауритс Ларсен.

Тазгодишното издание на конкурса ще се запомни с рекордния брой участници – 24 от 15 държави. Първо място си поделиха японките Маине Нишияма и Йошие Окура. С втора награда бяха отличени Клеманс Дьо Форсвил (Франция) и Юкари Оно (Япония). Трета награда получиха трима изпълнители - Александър Зайранов (България), Лиза-Мария Секине (Австрия) и Мегуми Касугаи (Япония). 

Г-жа Антония Лавайн предостави специална награда “Стефан Балкански”, която беше връчена на Клеманс Дьо Форсвил. Производителят на струни Larsen Strings награди Юкари Оно за най-добро изпълнение на Каприз на Паганини. Наградата за млад талант заслужено отиде при възпитаничката на НМУ „Л. Пипков” Кристина Георгиева. Всички участници получиха комплект от най-новият модел струни, предоставени от д-р Лауритс Ларсен.

 

Текст и снимки Криста Петкова 11 б клас
Доменико Чимароза и неговата реформаДоменико Чимароза и неговата реформаДоменико Чимароза и неговата реформаЕдна неформална срещаФЕРЕНЦ ЛИСТ В РУСЕТайните послания на народната носияТайните послания на народната носияТайните послания на народната носияТайните послания на народната носияТайните послания на народната носияТайните послания на народната носияДен на народните будителиДен на народните будителиДен на народните будителиДен на народните будителиДен на народните будителиЛия Петрова има впечатляваща биография.Ден преди концерта разговарях с известния български виолончелист Христо Танев,Ден преди концерта разговарях с известния български виолончелист Христо Танев,Лора Маркова е ученичка в НМУ “Л. Пипков” от класа по цигулка на Благородна Танева.Четири портрета от бъдещетоКрасота в няколко действияКрасота в няколко действияКрасота в няколко действияКрасота в няколко действияКрасота в няколко действияКрасота в няколко действияНАШИТЕ УСПЕХИДен на народните будителиДен на народните будителиДен на народните будителиДоц. Георги Петков за “Орфеевото изворче”„Млади виртуози“„Млади виртуози“„Млади виртуози““Запомнете тези имена, за тях ще се говори”“Запомнете тези имена, за тях ще се говори”90 ГОДИНИ АКАДЕМИК НИКОЛАЙ КАУФМАН ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ Как завърши фестивалът Пиано екстраваганца 2015 или урок по стилКак завърши фестивалът Пиано екстраваганца 2015 или урок по стилЧестит юбилей, проф. Моллова!Честит юбилей, проф. Моллова!Честит юбилей, проф. Моллова!МУЗИКАЛЕН УИКЕНД - ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛМУЗИКАЛЕН УИКЕНД - ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛМУЗИКАЛЕН УИКЕНД - ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛЕДИН УЧЕБЕН ЧАС СЪС СОЛИСТИТЕ ОТ СОФИЙСКАТА ОПЕРАЕДИН УЧЕБЕН ЧАС СЪС СОЛИСТИТЕ ОТ СОФИЙСКАТА ОПЕРАКОНЦЕРТ НА „CAPITAL BRASS“ В НМУКОНЦЕРТ НА „CAPITAL BRASS“ В НМУСкъпи приятели!“Деца, обичам ви! Бъдете здрави и вярвайте на вашите педагози!”Нашите успехи!200 години Джузепе ВердиIV международен конкурс „Васко Абаджиев“IV международен конкурс „Васко Абаджиев“IV международен конкурс „Васко Абаджиев“


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


> ВЕСТНИК "РЕЗОНАНС"
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО