• Международен конкурс "Млади виртуози"

 • Международният конкурс "Млади виртуози", член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY е предназначен за млади изпълнители, музикални теоретици и композитори от цял свят. Той предоставя нови възможности за всички участници да се състезават и контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика. В рамките на „Млади виртуози“ се провеждат редица творчески срещи, уъркшоп, „Академия за майсторство“, както и концерти на именити музиканти. Конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY.

  European Union of Music Competitions for Youth - EMCY.


  ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

  http://www.yvcompetition.org

 • Национален конкурс по солфеж "Проф. К. Попдимитров"

 • Конкурсът по солфеж „Проф. Камен Попдимитров” е предназначен за ученици от музикалните училища в страната. Неговата цел е да стимулира творческия потенциал на младите музиканти като активизира интереса им към музикално-слухово усъвършенствуване и реализация в нова конкурентна среда.

  Конкурсът е основан през 1993 година в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, София в памет на големия български музикант и педагог професор Камен Попдимитров (1904-1992), един от основоположниците на българската солфежна методика. Утвърждава се като ежегоден и през м. април 2012 се проведе неговото XX юбилейно издание. 

  През 2013 г. Конкурсът става национален и е включен в Програмата  на мерките за закрила на деца с изявени дарби. 

 • Национален конкурс по хармония „Проф. Парашкев Хаджиев“

 • Националният конкурс по хармония „Проф. Парашкев Хаджиев“, организиран ежегодно от НМУ „Л. Пипков“, носи името на педагога, създал класическата българска методика на обучение по хармония. Той има дълга предистория и продължава традициите на ежегодно провежданите в НМУ „Л. Пипков“ конкурси и състезания по хармония, чието начало постави през 1993 г. проф. Александър Райчев. През 2002 г., по повод 90-годишнината от рождението на проф. Парашкев Хаджиев, в рамките на конкурса „Млади музикални дарования“ се проведе първият национален конкурс по хармония, носещ неговото име. През 2006 г. конкурсът по хармония беше посветен на 250-годишнината от рождението на В. А. Моцарт, а през 2009 г. той беше включен в програмата на Международния конкурс „Млади виртуози“.

  От 2014 г. конкурсът по хармония „Проф. Парашкев Хаджиев“ се провежда ежегодно като национален и е част от „Академия за майсторство“ на НМУ „Л. Пипков“. Той дава възможност на изявени ученици от музикалните училища и училищата по изкуствата от цялата страна да демонстрират в конкурентна среда своя талант и своите творчески постижения.

 • Национален конкурс по теория на музикалните елементи и история на музиката

 • Идеята на Националния конкурс по Теория на музикалните елементи и история на музиката за учениците от музикалните училища е по-нататъшното усъвършенстване на музикално-теоретичните и музикално- историческите знания на младите музиканти, както и практическите им  умения, чрез бърза и точна ориентация в нова конкурентна среда. Подготовката и участието в конкурса е своеобразна форма на продължаващо обучение на учащите в нови условия.

  Конкурсът е включен в Програмата  на мерките за закрила на деца с изявени дарби и е предназначен за ученици от 9 и 10 клас на музикалните училища.


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


Конкурси
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО